top of page

Slaveskipet - Norges mørke kolonihistorie


Trigger warning

Dokumentaren «Slaveskipet - Norges mørke hemmelighet» er å anbefale. Den fortjener dog en «trigger warning», særlig i disse dager hvor mange av oss (les poc/black) fortsatt er preget av alt, som har skjedd og alt, som skjer i forhold til BLM her hjemme og internasjonalt.


Dokumentaren tar oss med på en historie gjennom høytlesning fra dagbøker, og "skipts notater" fra nordmenn og dansker som var delaktige i slavehandelen.


Vi var de første som deltok i slavehandelen og de siste som avskaffet den

«Mot slutten av 1700-tallet ble stadig flere kritiske til slavehandel. England nedla forbud, og Danmark-Norge fulgte opp med en forordning. I 1972 ble loven mot slavehandel innført, men med en viktig klausul: loven skulle ikke innføres før i 1803. Dermed fikk plantasjeeierne rikelig med tid til innkjøp av slaver først. For å eie slave var lov. Selv om vi var blant de første til å forby slavehandel, var vi blant de siste til å forby slaveri. Først etter store opptøyer ble våre slaver frigitt («frigitt»), så sent som i 1848» - sitater fra dokumentaren.


Ikke bare var vi delaktige vi var også en del av ledelsen for å opprettholde "ro" på St. Croix. Dokumentaren forteller om bergenseren Engebret Hesselberg. Norges historie.no beskriver dommeren og hans tortur slik:


Tortur var tillatt: Slaveeierne hadde rett til å straffe slavene. Domstolene på øyene dømte slavene til de frykteligste straffer for forsøk på opprør. En av dommerne var den norske juristen Engebret Hesselberg, som i 1759 tok i bruk tortur som radbrekking og henging etter foten for å få fram tilståelser" (norgeshistorie.no)".

Norge har en slavehandel historie, vi har også hatt slaver på norsk jord


"Vi tjente vår første million på slavehold og sukker, og vi nordmenn fraktet de første slavene til Dansk (-norske) Vestindia. Vi var med fra begynnelse til slutt og vi tjente oss søkkrike» - sitat fra dokumentaren

Dokumentaren forteller også om slaver, som har bodd i Norge. Den er å anbefale.

300 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page