top of page

Fra fragmenter til historie - Rapport Black History Month 2020



Oppsummering

Black History Month Norway (BHMN) ble arrangert for første gang i Oslo i 2019 og har siden vært en stor suksess.

I 2020 ble BHMN på størrelse med en festival med over 15 Oslo-arrangementer arrangert i samarbeid Nasjonalbiblioteket, Deichman, Nasjonalmuseet og Tøyen Skole.

Årets BHMN har engasjert bredt og har blant annet resultert i flere nyhetsoppslag, utviklingen av en egen nettserie, en kunnskapsbank på nett og 6000 nye følgere på Instagram-kontoen @BHMnorway.


Takk til alle som har bidratt i dugnaden om å samle inn, nedfelle og dele norsk-afrikansk historie. Takk til Oslo Kommune og OXLO for økonomisk støtte og til alle som donerte penger til dette arbeidet.


Bakgrunn

Black History Month er et årlig arrangement med fokus på den afrikanske diasporaens historie og et bidrag inn i FNs 10 år for personer med afrikansk opphav. I Norge ble arrangementet første gang gjennomført i 2019, etter initiativ fra Ida Evita Thorstensen de Leon. de Leon og dr. Tony Sandset har fra starten ledet samarbeidsprosjektet, som er et av diskrimineringstiltakene til Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD). Målet er dels å synliggjøre norsk-afrikanere og løfte fram forbilder, dels å spore opp, samle inn og bevare kilder til norsk-afrikansk historie. En av forløperne til Black History Month i Norge var organisasjonen African History Week Norway, som ble opprettet i 2005 og blant annet arrangerte en årlig kulturfestival i september.

Black History Month Norway (BHMN) er også et av Norges bidrag til FNs “Decade for People Of African Decent: Recognition, justice and development".


Black History Month er et internasjonalt konsept med opphav i USA. Carter G. Woodson startet bevegelsen fordi han ville utfordre storsamfunnets idé om at svarte ikke hadde historie av verdi for storsamfunnet. Dermed begynte han å samle inn og bevare sort historie og kultur i USA.


BHM feires i dag i flere land, og i løpet av forskjellige måneder. USA, Canada, Italia og Irland feirer gjennom februar-måneden, mens England, Nederland og Italia feirer i oktober, og Irland i mars. Målet er å inspirere, bygge broer og bidra til en inkluderende og moderne nasjonsbygging med plass til alle.


Årets tema


Årets tema velges hvert år og er den røde tråden gjennom måneden. Tema i 2020 var: ”Fra fragmenter til historie – Norge og den Afrikanske diaspora”.

Årets tema oppfordret alle til å finne frem og dele norsk-afrikanske fragmenter, slik at fragmentene blir tilgjengelige for oss som en samlet historie. På den måten skaper vi ny norsk-afrikansk historie på målgruppens egne premisser.


Temaet engasjerte på mange plan; de frivillige samlet inn og nedfelte historier gjennom sosiale medier, arrangementer, samtaler og Youtube-serien Svart Representasjon. Nasjonalbiblioteket var en av hovedsamarbeidspartnerne i 2020 og bidro stort i dugnaden: ”Et av NLIs viktigste prosjekter i 2020 var dugnaden, som ble iverksatt i forbindelse med Black History Month Norway. Dugnaden var en større satsning på mangfold og representasjon som foregikk over to måneder. Den resulterte i 42 ulike artikler om svart historie. Totalt er det nå 60 artikler under denne kategorien på Lokalhistoriewiki. NLI opprettet egne hjelpesider med kildehenvisninger og gjennomgang av sensitive ord” (utdrag fra Nasjonalbibliotekets egen rapport).


Deichman fasiliterte for over 10 arrangementer rundt om i Oslo, og Nasjonalmuseet bidro med to arrangementer med fokus på norsk-afrikanske fragmenter. Journalister i NRK, Fremtida, Radio Nova mfl. har funnet frem fragmenter og markert Black History Month Norway sammen med oss.



Resultater

Kvalitativt er norsk svart historie satt på agenda, og Black History Month Norway har offisielt blitt en norsk markering. (big up yuh self - team love <3)


Utvalgte kvantitative resultater:

  • 17 arrangementer totalt i samarbeid med BHMN

  • Nasjonalbiblioteket har aggregert over 60 saker om norsk Black History og BHMN var en satsning i 2020

  • Skapt Youtube-serien Svart Representasjon med 4 episoder med over 4454 views totalt

  • Utviklet en kunnskapsbank på nett

  • Fungert som hub for diverse BLM markeringer rundt om i Norge via Instagram

  • Skapt 4 barnetegninger med historier for barn

  • Holdt 4 workshops for barn på Tøyen Skole

  • Utviklet en designmanual og logo via Awo M. Abdulqadir

  • Årets tema har blitt snakket om i lokal og nasjonal presse

  • Kunstnerisk markering med kunnskapsbanken til BHMN i Stavanger



Black History Month Norway har blitt en Oslo-festival, og en markering som har spredt seg nasjonalt. Vi har satt norsk svart historie på agenda takk til alle som har donert midler - uten dere hadde ikke dette vært mulig.


Ord som har dukket opp/blitt brukt i 2020: Det hvite blikket, svart og hvithet. Kan det tenkes at det har blitt konsensus rundt begrepet svart? Vi anbefaler alle å se serien "Svart Representasjon" på Youtube for en potensiell diskursanalyse.


Statistikk

6000 nye følgere, 4000 besøkende på www.blackhistorymonthnorway.no, 8 omtaler i pressen og 1 million outreach.


Innsamlede fragmenter

Takk til alle som har bidratt i innsamlingen av norsk-svart historie, fra enkeltindivider til instutisjoner. Sammen er vi alle med på å bygge en mer inkluderende historie og nasjon med plass til alle. Dette engasjerer!


Takk til alle som har vært med på å sette Black History Month Norway på agenda i Norge. Takk til alle før oss som har satt tematikken på agenda, og muliggjort det arbeidet vi gjør.


Takk til Nasjonalmuseet som satset på samarbeidet med oss, og norsk svart historie i 2020. på www.blackhistorymonthnorway.no kan du se fagseminarene fra 2020.


Her er noen av fragmentene, som er løftet frem:





Nettserien - Svart Representasjon


"BHM Norway skal produsere en serie panelsamtaler som tar for seg black representation i et norsk perspektiv. Vi ønsker å invitere meningssterke og reflekterte individer, til å delta med sine unike perspektiver og erfaringer knyttet til det å være av african descent, i samtalene med oss.

Formålet med serien er hovedsakelig å kunne gi et norsk språk og en norsk forståelse for mange av fenomenene vi opplever, og knytte representasjon og rasisme til en norsk kontekst. Hver av episodene skal gjøre et dypere dykk i de fundamentale aspektene som utgjør individet, og hva som påvirker vår selvforståelse, våre opplevelser, vår identitetskonstruksjon, alt sett i lys av å være svart i et majority-white-society. Det er ingen hemmelighet at vi i Norge lenge har slitt med å sette rasisme på dagsordenen. Serien ønsker med dette å stadfeste realiteten av å være svart i Norge, og vi tar sikte på å gjøre dette på en ryddig og konstruktiv måte" (utdrag fra e-post sendt til paneldeltakerne).


En stor takk til personene på dette bildet for å ha skapt serien!


Kunnskapsbanken


I forbindelse med oppblomstringen av Black Lives Matter-bevegelsen i verden og i Norge skapte BHMN en kunnskapsbank på nett, gjennom nettsiden blackhistorymonthnorway.no, med mål om å spre informasjon og verktøy knyttet til BLM-tematikken.


Kunnskapsbanken har blitt besøkt over 4000 ganger i løpet av 2020, og ble inspirasjonen til en kunst-banner som hang utenfor kunsthallen i Stavanger sommer 2020.


BHMN brukte også sine sosiale medier til å informere om BLM-demonstrasjoner rundt om i Norge.


Beskrivelse av kunnskapsbanken:

"På denne siden får du konkrete tips til hvordan du kan bistå. Du får også en kunnskapsbank og oversikt over influensere, som driver med folkeopplysning knyttet til tematikken".



Kunnskapsbanken resulterte i en poster utenfor Stavanger Kunsthus

Forbilder - Vi tror på kraften av gode forbilder

- if you cant see it you cant be it


Å ha fokus på forbilder er en av kjernene i arbeidet BHMN utfører:


"Those who have no record of what their forebears have accomplished lose the inspiration which comes from the teaching of biography and history" - Carter G. Woodson


BHMN deler derfor informasjon og kunnskap om forbilder, har workshops for barn, og har utviklet fargeleggingsark med inspirerende historier om svarte forbilder. I tillegg jobbes det med å utvikle et ledernettverk og en form for mentorordning.


i 2020 besøkte vi v/ Mohamud Hersi på Tøyen skole hvor vi hadde en tegnestund med fargeleggingsarkene vi har laget, og delte positive fortellinger om kontintentet Afrika





Veien videre


BHMN skal jobbe videre med moderne nasjonsbygging, biblioteksutvikling, identitetsbyggende arbeid, for økt deltakelse i demokratiet og brobygging mellom minoriteten og majoriteten. Det jobbes også med et europeisk samarbeid, og for et ledernettverk med fokus på mentorordninger.


Følg med via @BHMnorway på instagram og www.blackhistorymonthnorway.no


En stor takk til:

  • Vårt frivillige lederteam: Nana Asamoah, Turid Rachel Bråthen, Selam Kidane, Lina Filippa Mallaug, Olivia McIntyre. Uten Dere hadde ikke dette vært mulig.

  • Fagansvarlig Tony Sandset, og fagpersonene Michelle Tistel, Amanuel Kidane og Selma Benmalek

  • Samarbeidspartnere Nasjonalbiblioteket, Deichman, Nasjonalmuseet, Gr:ow og Tøyen Skole

  • Alle paneldeltakerne i serien Svart Representasjon, Mabell Holand og psykolog Winnie Nyheim-Jomisk

  • Godthåb som åpnet opp lokalene sine for oss og holdt visninger av nettserien hver søndag gjennom måneden

  • Pressen og journalister som har brukt sine ressurser på å lete frem norsk-afrikansk historie

  • Nate Kahungu i Skal Vi Danse, som dedikerte en dans til Black History Month Norway

  • Sagene Bokhandel som hele måneden fremviste og løftet frem svart litteratur

  • OXLO og Oslo kommune for midler


Takk til alle som har donert penger til Black History Month Norway

Noen aktuelle lenker fra 2020

Se flere linker via: www.blackhistorymonthnorway.no




Fagseminar nr 1. V/Nasjonalbiblioteket:








Avslutningen:




Markering i Stavanger kunst: forbipasserende





Se rapporten i sin helhet her:


Black History Month Norway visuell rappo
.
Last ned • 1.92MB





187 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page