Vår nære kolonihistorie
tir. 08. okt.
|Deichman Bjørvika
Under årets Black History Month Norway møtes Marjam Idriss og Asta Busingye Lydersen til en samtale om arv, gamle spøkelser og hva rasisme koster.
Tid og sted
08. okt. 2024, 19:00 – 19:45
Deichman Bjørvika, Anne-Cath, Vestlys plass 1, 0150 Oslo, Norge
Om arrangementet
Marjam Idriss utga i vår en liten, men kraftfull roman som behandler den norsk-danske kolonihistorien. I romanen møter den unge kvinnen Inge, som jobber i et norsk oljeselskap for å finansiere en kostbar IVF-behandling. Da en ulykke inntreffer på et av selskapets anlegg på øya St. Croix, sendes Inge som mangfoldsalibi for å dysse ned saken. Der gjenforenes hun med moren for første gang på femten år, og må med ett ta stilling til egen familiehistorie. Parallelt er vi i 1759: Byfogd Engebret Hesselberg lengter hjem fra den karibiske kolonien. Men før han får reise hjem, blir han ansvarlig for en av de mest brutale hendelsene i dansk-norsk slaverihistorie.
«Marjam Idriss har gitt seg selv en nesten uløselig oppgave med denne koblingen av aktuell norsk oljeindustri med historisk slaveindustri. (...) Hun har klart å belyse en mørklagt del av den norske historien», skrev Dagsavisen da romanen ‘Halvt’ ble utgitt tidligere i år. Hvordan ser Idriss selv på forholdet mellom det historiske og litterære? Hva kan en roman tilføre en større samtale om kolonitid? Og hvor langt har vi egentlig kommet i å frigjøre oss fra historien?
Under Black History Month Norway kommer Idriss til oss for å snakke om den sju år lange skriveprosessen og sitt arbeid med å pirke i et ubehagelig historisk materiale, der hun blant annet har gått inn i gamle dokumenter og besøkt St. Croix, øya der den dansk-norske kolonimakten bedrev slaveri. Samtalen ledes av skuespiller, skribent og programleder Asta Busingye Lydersen, som blant annet har skrevet essay om FNs tiår for mennesker av afrikansk opprinnelse for Kulturdirektoratet.
Før samtalen vil Michelle Tisdel, leder av Black History Month Norway, innlede om årets tema og programmet for markeringen, som foregår i hele oktober på en rekke steder i byen.
Om bidragsyterne
Marjam Idriss (f. 1992) er oppvokst på Sola og Jåsund i Rogaland. Hun har en bachelor i engelsk litteratur og master i middelalderlitteratur fra Universitetet i Cambridge. Idriss debuterte med ‘Jannikeevangeliet’ i 2017 og har jobbet i flere år som antikvarbokhandler i sør-øst London. ‘Halvt’ er hennes andre roman. Idriss debuterte som skjønnlitterær oversetter med Jenny Hvals ‘Paradise Rot’ i 2018. Siden har hun oversatt Jenny Hvals ‘Girls Against God’, Zadie Smith, Amanda Gorman, Ibi Zoboi og Yusef Salaam.
Asta Busingye Lydersen (f. 1970) er skuespiller, skribent og programleder. Hun er medlem av den norskafrikanske kulturgruppen Queendom og redaktør for Kulturdirektoratets publikasjon knyttet til FNs tiår for mennesker av afrikansk opprinnelse.
Samtalen foregår på Musikkscenen i 3. etasje, ute i det åpne biblioteket. Det er ingen billetter, gratis og åpent for alle.
Dette er et samarbeid mellom Black History Month Norway og Deichman.
Foto: Asta Busingye Lydersen/Alette Schei Rørvik, Marjam Idriss/Alf Simonsen